stoły z jakiego gatunku drewna

Stoły – z jakiego gatunku drewna wybrać?

Stoły kuchenne stanowią główny element umeblowania każdej kuchni. Mogą być metalowe, szklane lub z różnego rodzaju tworzyw sztucznych, jednak zazwyczaj większość osób decyduje się na zakup tradycyjnego, solidnego, drewnianego stołu. Kształt przedmiotu oraz jego odcień zależy od indywidualnego gustu kupującego. Wiele osób jednak zastanawia się z jakiego drewna powinien być wykonany, aby jak najdłużej pełnił swoje funkcje oraz cieszył oko.

Drewno wykorzystywane do produkcji stołów kuchennych najczęściej jest dębowe, bukowe, jesionowe, mahoniowe, sosnowe czy lipowe.

Stoły kuchenne dębowe cechują się solidnym wykonaniem oraz masywnością. Ze względu na te cechy królują wśród pozostałych rodzajów, pomimo zwykle wysokich cen. Drewno – ze względu na wysoką twardość – jest odporne na uszkodzenia. Na rynku dostępne są stoły wykonane z drewna dębowego białego lub czerwonego. Oba posiadają ciepłą, lekko złocistą barwę, przy czym białe (jak sama nazwa wskazuje) jest nieco jaśniejsze. Widoczne na przekroju słoje posiadają mocne linie.

Stoły bukowe również charakteryzują się ciepłym kolorem oraz dużą twardością. Zaletą jest także podatność na obróbki, bez ryzyka utraty naturalnych właściwości drewna. Odpowiednio zadbany stół wykonany z drewna bukowego posłuży przez wiele lat.

Stoły jesionowe – jasne i słoneczne

Stoły jesionowe rozpoznawane są jako jasne, nieco słoneczne z równomiernym rozłożeniem słoi. Drewno tego drzewa jest niezwykle twarde, a cecha ta niekiedy przewyższa nawet drewno dębowe. Niestety jest to wymagający materiał. Ze względu na właściwości nadaje się wyłącznie do pokrywania lakierem.

Mahoń od wielu lat uznawany jest za najbardziej elegancki i kunsztowny rodzaj drewna. Posiada nieco ciemniejsze zabarwienie, zwykle czerwonawo-brązowe. Cechuje się dużą masą, twardością, ale i plastycznością. Efektem tego jest możliwość bezproblemowego rzeźbienia w nim, co często jest wykorzystywane podczas artystycznego wykonywania m.in. nóg stołowych oraz brzegów blatu. Drewno mahoniowe nie jest skłonne do pęcznienia, dlatego posłuży właścicielom przez długi okres czasu. Kupując stół z dodatkowymi zdobieniami można go idealnie dopasować zarówno do nowoczesnego wystroju kuchni, jak i do eleganckiego.

Stoły sosnowe – miękkie i lekkie

Stoły sosnowe i lipowe są miękkie i lekkie. Ich ceny są dużo niższe niż poprzedników. Drewno sosny posiada mocno widoczne usłojenie, które nie jest aż tak widoczne w lipie.

Podsumowując: Stoły lipowe czy sosnowe będą dobrym wyborem dla osób szukających mebli w rozsądnej, przystępnej cenie. Ze względu na lekkość świetnie sprawdzą się w mniejszych pomieszczeniach. Stoły mahoniowe i dębowe kupowane są najczęściej z myślą o dużych kuchniach czy jadalniach. Ich ceny są niestety nieco wyższe od pozostałych rodzajów stołów. Dopasują się zarówno do tradycyjnego wystroju jak i nowoczesnego, a wysoka jakość sprawi, że długo będą mogły pełnić swoje funkcje. Stoły bukowe czy jesionowe są niezwykle uniwersalne. Ich ciepła, jasna barwa świetnie rozjaśni ciemniejsze kuchnie. Bez względu na wystrój pomieszczenia nada mu także rodzinnej atmosfery. Ceny są porównywalne do jakości drewna. Ogólnie pisząc – wybór odpowiedniego stołu drewnianego do kuchni czy jadalni zależy wyłącznie od preferencji kupującego, a także od jego możliwości finansowych. Każdy z powyższych stołów wykonywany jest z myślą o jak najdłuższym użytkowaniu. Różnią się między sobą cechami charakterystycznymi dla poszczególnych rodzajów drewna.